Německý Bergquell z Lobavy opět o Zlatou pečeť

Ačkoliv o Zlatou pečeť soutěží v Táboře každý rok řada vynikajících německých pivovarů, včetně velkých či věhlasných (Oettinger, Binding, Radeberger, Paulaner, Erdinger), nejlepších výsledků zatím dosáhl pivovar Bergquell z hornolužické Lobavy.

Bergquell Brauerei Löbau zaznamenal největš úspěch v roce 2013, kdy získal v jediné kategorii (Ochucené pivo) hned dvě medaile: stříbro a bronz. Jde o pivovar s výstavem kolem 200.000 hl ročně, tj. velikostí odpovídá zhruba našemu humpoleckému Bernardovi, anebo hanácké Litovli.

Město Lobava, kde Bergquell Brauerei své pivo vyrábí, leží asi jen 10 km od českých hranic. Pro nás může být zajímavé, že Lobavu založil a kolonizoval český král Přemysl Otakar I., neboť Horní Lužice byla v té době součástí českého království. V 15. století si zde svou vojenskou základnu vybudovali i čeští husité. V oblasti dodnes žije mnoho potomků tzv. Lužických Srbů, Čechům velmi příbuzného národa. S jistou úsměvnou nadsázkou se dá tudíž soudit, že sládkové v tamním pivovaru jsou geneticky v podstatě Češi, a proto jim jejich řemeslo tak dobře jde.