Mladý ale cenami ověnčený pivovar
De Poes míří do Budějovic

Jubilejní 30. Ročník Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích (17.–22. února 2020) si nenechá ujít nováček festivalu belgický pivovar De Poes z města Tielt v Západních Flandrech.

Byl sice založen teprve před pěti lety v roce 2014, ale ze světových soutěží si za svá piva přivezl domů v posledních letech už řadu významných trofejí. Sládek Stijn David upřednostňuje domácí suroviny nejvyšší kvality – místní slad a tuzemské, belgické chmele, které dodávají pivu příjemnou hořkost a ovocný nádech.

Piva z pivovaru De Poes si letos v červenci úspěšně vedla na World Beer Challenge 2019 v Portugalsku, kde každoročně soutěží o ceny piva z celého světa. Letos porota hodnotila 700 vzorků piv z různých kontinentů. Pivovar De Poes získal čtyři medaile – tři zlaté a jednu stříbrnou. Zlato dostal i tmavý speciál De Poes Bruin, který v pivovaru vaří teprve od začátku letošního roku. V silné kategorii ležáků uspěl De Poes Export, který získal rovněž zlatou medaili. Vaří se pouze z ječmene a belgický aromatický chmel Saaz mu dodává jeho charakteristickou jemnou chuť. Je nefiltrovaný a optimálně si zachovává aroma.

Piva z Pivovaru De Poes uspěla letos i v Lyonu, „hlavním městě“ francouzské gastronomie, na mezinárodní soutěži Lyon International Competition 2019. Pivovarníci získali dvě zlaté a dvě stříbrné medaile. Velký úspěch slavili i na Frankfurt International Trophy 2019 kde světlý speciál De Poes blond (alc 8% obj) získal dokonce hlavní zlatou medaili. Při vaření tohoto nefiltrovaného vysoce prokvašeného světlého piva pivovarníci používají tyto suroviny: ječmen, pšenici, oves, kukuřici, dvě belgické odrůdy chmele, vodu, byliny a droždí.

Letos, v pátém roce své existence tak pivovar De Poes získal už deset významných světových cen. Tato ocenění jsou podle sládka potvrzením, že investice do kvality se vyplatí.

Pivovar De Poes z belgického města Tielt už přihlásil svá oceněná piva na českobudějovický festival: De Poes Blond do kategorie Nefiltrované pivo, De Poes Houblon do kategorie Speciální světlé pivo z minipivovaru a De Poes Bruin do kategorie Speciální tmavé pivo z minipivovaru.