Bavorský pivovar bodoval se svým lehkým pivem

Světlé pivo Schmelzer Hoibe (3,5%) z německého pivovaru 1. Dampfbierbrauerei Zwiesel uspělo na letošním 29. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích. Jeho kvalita mu v kategorii lehkých piv přinesla 2. místo a s ním i ocenění „Stříbrná pivní pečeť“, které na slavnostním večeru převzali majitel pivovaru Dr. Dieter Pfeffer a šéfka pivovaru Elisabeth Pfefferová.

Neobvyklý název piva odkazuje na místní tradici tavení skla ve městě, ve kterém dodnes funguje několik sklářských hutí. Nápaditá etiketa zobrazuje skláře u pece. Vzhledem k tomu, že v blízkosti pece bývá až padesátistupňová teplota, lehké pivo Schmelzer Hoibe s malým obsahem alkoholu je vhodným nápojem právě pro skláře na zažehnání žízně. Zároveň je ideálním nápojem pro všechny, kteří si chtějí vychutnat lehčí pivo, aniž by se vzdali typické chuti piva.

„Každý sládek vám řekne, že uvařit silné pivo není žádné umění. Ale uvařit slabé pivo, které chutná, to už je kumšt… Získat druhé místo v silně obsazené pivní soutěži v České republice považujeme za velký úspěch. Češi mají „své“ chutě, takže uspět v degustacích nás velmi potěšilo,“ řekl majitel Dr. Dieter Pfeffer.

Ve skalní stěně zasazený pivovar s názvem 1. Dampfbierbrauerei Zwiesel leží v bavorském sklářském městě Zwiesel jen dvanáct kilometrů od Železné Rudy. Pivovar založil v roce 1889 Wolfgang Pfeffer. Současný správce pivovaru je už pátou generací rodu Pfeffer. Roční výstav piva činí 16 000 hektolitrů.

V pivovaru vaří piva spodně kvašená, ale i tradiční bavorská svrchně kvašená piva –  čtyři druhy weizenbieru (tmavý, světlý, lehký i dampf). Jedenáct stálých druhů piva doplňují 3 příležitostné silné speciály. Pivovar k výrobě používá vlastní vodu, kterou čerpá, má i svou kulturu kvasinek. Suroviny se snaží používat nejvyšší kvality, jsou výlučně bavorské. Pivo vaří přírodní cestou.

V nabídce svrchně kvašených piv se objevuje i jedna mimořádná rarita. „Parní pivo – Dampfbier“ se vaří podle staré původní receptury. Okolo roku 1900 byla pšenice a chmel velmi drahým artiklem, proto se tehdejší sládek rozhodl uvařit pivo méně chmelené a vařené z levnějšího ječného sladu. Pivo při kvašení na spilce vlivem velkého výskytu oxidu uhličitého bublalo a na pěně se tvořily bubliny, které syčely jako pára – odtud pochází jeho název. Polotmavé, svrchně kvašené pivo Dampfbier tak zůstává největší chloubou pivovaru. Netypická je i jeho výroba. Kvasí za vysokých teplot (18–20 °C), zde však s kvasnicemi pro svrchní kvašení a dlouho leží za velice nízkých teplot kolem 0 °C – což je pro svrchně kvašené pivo netypické.

Návštěvníci pivovaru si mohou pivovar prohlédnout při exkurzích. U pivovaru je malé pivovarské muzeum s historickými exponáty původního vybavení pivovaru. Nechybějí plničky, chlazení, různé cedule, láhve i sklenice. Exkurze končí přípitkem v historické původní šalandě, kde se dříve na svačinu scházeli formani a pivovarská chasa.