Ochucené minerálky z Chodovaru jsou jedinečné

Především unikátní složení pramenité vody a její mistrné ochucení přinesly výrobci Rodinnému pivovaru Chodovar v soutěžní kategorii Minerální vody ochucené všechna první tři místa. Nejvyšší ocenění Zlatý pramen získala minerální voda Il-sano Pomeranč, za ní se umístily Il-sano Speciál a Il-sano Citron.

„Konzumenta se snažíme oslovit jedinečností této minerálky, protože podobná s tak vysokým obsahem železa u nás neexistuje. Půllitr této železité kyselky hydrogenuhličitano-hořečnato-vápenatého typu obsahuje doporučenou denní dávku železa. Minerální pramen čerpáme z vlastního zdroje, který vyvěrá v údolí Kosího potoka vzdáleného tři kilometry od pivovaru,“ říká vrchní sládek Jan Plevka. Do pivovaru je voda přiváděna potrubím. O kvalitě pramenu vypovídá i fakt, že pivovar tento minerální pramen z Mariánskolázeňské zřídelní oblasti dodává do zdravotnických zařízení, konkrétně do dvou transfúzních stanic v Plzeňském kraji.

„Za další výjimečnost můžeme považovat kysličník v minerálce, který je přírodní. Takže tyto naše minerální vody nijak nedosycujeme, jsou přirozeně sycené. Trvalo nám dost dlouho, než jsme naladili ideální poměr ovocného sirupu, protože minerální pramen má svou specifickou chuť. Záleží pak na vyvážení aroma,“ popisuje Jan Plevka cestu k ideální chuti nápoje. Minerálky mají příchuť citronu a pomeranče, sirup Speciál se připravuje podle originální receptury.

Název vítězných minerálních vod souvisí s tradicí využívání pramene. S čerpáním vody k léčebným účelům započali mniši v klášteře v Teplé. Pro její léčebné účinky ji tito premonstráti nazývali Il sano, což v italštině znamená přídavné jméno „zdravý“.

„O získání titulu z festivalu jsme informovali na našem webu. Festival nám přináší konfrontaci a srovnání produkce s ostatními výrobci,“ říká Jiří Plevka ml., obchodní a marketingový ředitel pivovaru.

Vítěznou minerální vodu dodává pivovar do prodejní sítě převážně v Plzeňském a Karlovarském kraji, nabízí ji i ve svém e-shopu a čepuje ji sudovou ve svých restauracích.