Pivovary Staropramen: V silné konkurenci chceme znovu uspět!

Pivovary Staropramen patří na českobudějovickém Mezinárodním pivním festivalu mezi dlouholeté účastníky. Také do letošního, již 29. ročníku, přihlásily pestrý výběr ze svého portfolia, který má v konkurenci českých i zahraničních piv ty nejvyšší ambice. „Zásadní je pro nás pozitivní ohlas ze strany našich konzumentů. Získat ocenění od odborné poroty na jedné z největších pivních soutěží v České republice je bezesporu také obrovský úspěch,“ uvádí Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Smíchovský pivovar je úspěšný nejen v Čechách, ale slávu českého piva šíří již po mnoho let také za hranicemi naší země. „Naše piva jsou oblíbená nejen v České republice, ale vyhledává je stále více konzumentů také v zahraničí,“ přibližuje Zdeněk Lux a stáčí řeč k dlouholetému zahraničnímu reprezentantu - Staropramen Ležáku. „Ležák v sobě snoubí harmonii sladu z polabského ječmene, českých aromatických a německých hořkých chmelů, díky čemuž šíří slávu českého piva v zahraničí více než padesát let.“

Vskutku originálním ležákem ze Smíchova je zdejší Jedenáctka, jejíž jedinečnost tkví ve využitých surovinách. „Při přípravě první várky v roce 2010 jsme využili hned tři druhy sladu – český, bavorský a karamelový. A právě netradiční použití karamelového sladu při přípravě světlého ležáku dělá ze Staropramenu Jedenáctky originální a výjimečné pivo,“ popisuje složení s nádhernou sytou barvou sládek Jan Špaček, autor receptury.

Pod Pivovary Staropramen náležící Ostravar vysílá do boje tmavý speciál. Jeho název Černá Barbora je inspirován patronkou ostravských havířů. Případný úspěch na Výstavišti v Českých Budějovicích by pro třináctistupňový tmavý speciál nebyl prvním oceněním. „Na konci loňského roku získala Černá Barbora titul nejlepší tmavý speciál České republiky roku 2018 v rámci soutěže Cerevisia Specialis. Úspěch u odborné poroty v silné konkurenci speciálů pouze potvrdil její oblibu mezi spotřebiteli,“ prozrazuje sládek Roman Richter, který v roce 2014 pivo poprvé uvařil pro ostravské pivní slavnosti.

Na Zlaté pivní pečeti, největší degustační soutěži u nás, se sejdou nejen všichni, kteří v českém pivovarnictví něco znamenají, ale také odborníci ze zahraničí. „Potkat se s kolegy, podělit se o zkušenosti a načerpat novou inspiraci, to je neméně důležitá část soutěžního klání,“ uzavírá vrchní sládek Pivovarů Staropramen Zdeněk Lux.