To nejlepší z Rakouska

Brauhaus Gusswerk
Po prvním významném úspěchu na největší evropské pivovarnické soutěži European Beer Star v Německu v roce 2011, kdy tento malý řemeslný pivovar získal bronz Gusswerk Edelguss (v kategorii 'Bottom Fermented Beer with Alternative Cereals') prohlásil majitel a sládek Reinhold Barta: „Budeme pracovat dál s kvalitou, s řemeslem, se srdcem i s mozkem na rozmanitosti chutí na etablování řemeslného piva v Rakousku!” Jak řekl, tak učinil a další medaile a úspěchy na sebe nenechaly čekat.

V roce 2013 získal Gusswerk Weizenguss na European Beer Star dokonce zlato (v kategorii 'South German-Style Hefeweizen / Bernsteinfarben') Gusswerk Dies Irae byl na stejné soutěži v následujícím roce (2014) bronzový v kategorii 'Ultra Strong Beer'.

Reinhold Barta je v Rakousku považován za průkopníka bio-piva a mezi pivovarníky i pivními znalci požívá obrovský respekt. Opakovaně mu byl udělen titul „Staatsmeister der österreichischen Kleinbrauereien” (tj. cosi jako „státní mistr pivovarnického řemesla v Rakousku”). Brauhaus Gusswerk vyváží úspěšně svá piva i do světa (např. do USA , Norska či Finska).

Pojedete-li do Alp, návštěva pivovarského domu Gusswerk v Hofu u Salzburku, spojená s ochutnávkou, by měla být skoro společenskou povinností!

Na Zlatou pečeť vysílá Gusswerk hned šestici ze svých vynikajících piv a navrch přidává ještě svůj Papagena Bio-Cider, který zkusí uspět mezi kvašenými ovocnými mošty.

BrewAge
Čtyři mladí hoši z Vídně, kteří svá piva vylaďují a vyrábějí ve spolupráci s pivovarským domem Gusswerk, získali bronz na největší evropské pivovarnické soutěži European Beer Star v Německu. Jejich Collab Bier Nussknacker Barley Wine se prosadil v kategorii 'Ultra Strong Beer'.

Úspěšný Nussknacker se ve stejné kategorii představí i v Českých Budějovicích. BrewAge odvážně zkusí štěstí i v dalších velice nabitých a velice prestižních kategoriích: Hopfenauflauf v kategorii Ale Affenkönig v kategorii India Pale Ale Chicxulub v kategorii Stout & Porter

Geroldinger Brauhaus
Pivovarský dům Geroldinger je velmi přitažlivě situován mezi břeh Dunaje a úpatí Alp poblíž St. Pöltenu. A není to zdaleka jediná pozoruhodnost, která se s tímto malým pivovarem pojí. Pivo Gerolinder totiž vaří vaří žena. Mladá spolumajitelka pivovaru Nadine Willach pochází z Bavorska a k pivu má velice vřelý vztah. A na jeho kvalitě jí patřičně záleží. Ke stavbě pivovaru se spolu s manželem inspirovali během společné cesty do Skotska. V roce 2012 mělo být vše hotovo, jenže těsně před dokončením vinou žhářů vše shořelo a začínalo se znovu. Majitelé se však odradit nenechali a z plánu neuhli. Geroldinger Brauhaus dnes vaří především speciály, a svou produkci dolaďuje podle ročních období: vydatné kvasnicové „postní” pivo v času půstu, v zimě pivo pomerančově-skořicové, v létě osvěžující a lehce aromatické. Také škála dalších druhů je nepřeberná: maibock, medový, bezový, bylinkový či kávový speciál, silný „hard bock”, pšeničný weizen, marzen, helles, keller pils, zwickl, rye... Se svým konopným speciálem Geroldinger dokonce vyhrál rakouské minipivovarnické mistrovství.

V Českých Budějovicích budeme degustovat
Geroldinger Smoky Oak (v kategoriích Speciální tmavé pivo a Ochucené pivo) Geroldinger Chocolate Porter (Stout & Porter) Geroldinger Festbock (Speciální tmavé pivo)

Zajímavou rakouskou účast doplňuje Hölzl Bräu, malý pivovar z Wieselburg u (mezi Lincem a St. Pöltenem). Produkci tohoto pivovaru nebude ochutnávat pouze odborná porota na degustačních soutěžích, ale stejnou příležitost dostanou i všichni účastníci festivalu, neboť piva z pivovaru Hölzl se budou čepovat také v Pavilonu T.